Google+ To Φανάρι : Τουρκοκύπριοι σε «δίκη» γιατί ύψωσαν κυπριακή σημαία

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Τουρκοκύπριοι σε «δίκη» γιατί ύψωσαν κυπριακή σημαία

Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «διατάραξη της ειρήνης» και για μη αναγνώριση του ψευδοκράτους 
 Για έκτη φορά και ισάριθμες αναβολές μέσα στον τελευταίο χρόνο, ζεύγος Τουρκοκυπρίων, ο Koray Basdogrultmaci και η Cinel Husseyin, γονείς ενός ανήλικου κοριτσιού, παρουσιάστηκαν προχθές σε λεγόμενο δικαστήριο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για «διατάραξη της ειρήνης» και για μη αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Είχαν συλληφθεί από «αστυνομικούς» στις 21 Ιουνίου 2013, γιατί είχαν αναρτήσει τρεις κυπριακές σημαίες έξω από το σπίτι και το κατάστημά τους, κοντά στο λιμάνι Αμμοχώστου. Η «δίκη» αναβλήθηκε για έβδομη ακρόαση, στις 25 Ιουλίου 2014. Για επανένωση της Κύπρου

Όπως πληροφόρησε τη «Σημερινή» η Ελληνοκύπρια φίλη του ζεύγους -freelance δημοσιογράφος- Τίνα Αδαμίδου, που μαζί με 4 άλλους Ελληνοκυπρίους, παρευρέθηκαν στη «δίκη» και στηρίζουν τον αγώνα του Koray και της Cinel για επανένωση της Κύπρου και για απόσυρση των κατηγοριών εναντίον τους. Το ζεύγος, που παρουσιάστηκαν στο «δικαστήριο» με σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν παραδέχτηκαν ενοχή, όταν ρωτήθηκαν σχετικά από τον δικαστή.

Ο Koray και η Cinel έφεραν μαζί τους και πανό με φωτογραφίες του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ενώ καθόταν μαζί με τον πρώην «υπουργό παιδείας» των κατεχομένων Kemal Durust, μπροστά από τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην εναρκτήρια τελετή των Μεσογειακών Αγώνων 2013 στη Μερσίνα της Τουρκίας.

«Η δική μου σημαία, στην πατρίδα μου» «Στην Τουρκία οι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι δικαίωμά τους να υψώνουν τη σημαία τους. Γιατί είναι λάθος να υψώνω εγώ τη δική μου σημαία στην πατρίδα μου;» είπε ο Koray Basdogrultmaci, που είχε συλληφθεί για τον ίδιο λόγο και πριν από 4 χρόνια και συνέχισε:

«Δεν κατέβασα την τουρκική σημαία, απλώς ύψωσα την κυπριακή. Ποιο είναι λοιπόν το έγκλημά μου; Αυτές οι κατηγορίες πρέπει να αποσυρθούν, γιατί υψώνοντας την κυπριακή σημαία, απλώς υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματά μας. Αν βρεθούμε ένοχοι, τότε και ο Ερντογάν πρέπει να συλληφθεί - μπορείτε να τον δείτε στους Μεσογειακούς Αγώνες 2013 να κάθεται δίπλα στην κυπριακή σημαία, χωρίς να αντιδράσει στην παρουσία της».

Το ζευγάρι, που αυτοαποκαλούνται «τουρκόφωνοι Κύπριοι», τόνισαν ότι προτιμούν να πάνε φυλακή υπερασπιζόμενοι το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, αντί να πληρώσουν οποιοδήποτε πρόστιμο. Σε αυτήν την περίπτωση, θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ήδη κατήγγειλαν τη σύλληψή τους στη Διεθνή Αμνηστία.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου